Vilka personer är stört inom vänstern?

Socialdemokraterna

Partiet som vann det senaste valet, socialdemokraterna. Detta är ett gammalt parti som har funnits i urminnes tider, och har alltid varit känt för att vara typiskt vänster parti. De kallas även för arbetarpartiet, och deras ideologi kortfattat är ett samhälle där det är hög skatt, så jämställt som möjligt mellan alla och inte allt för höga klasskillnader. Partiet har funnits sedan 1889, den 23 april. Lite fakta om dem är att de har runt 90 000 medlemmar och deras partiledare är Stefan Löfven som du säkert känner igen. Han är ju Sveriges statsminister just nu eftersom hans parti vann valet så blir han automatiskt det. Tidigare val har Moderaterna vunnit och där med Fredrik Reinfeldt i toppen, för att det under många år inte har gått speciellt bra för socialdemokraterna då dem har haft många nya ledare under kort tid. Stefan Löfven är ingen vidare partiledare enligt oss men han har ändå lyckats sitta kvar under längre tid än dem andra, vilket han ska ha cred för. Vem är han då? Jo, Stefan Löfven är en man på 60 år som är född den 21 juli 1957. Hans tidigare företrädare inom socialdemokraterna var Håkan Juholt. Innan han satte sig in i politiken var han svetsare. Han har varit statsminister sedan den 3 oktober 2014, vilket betyder att nästa val är 2018. Dock har han suttit som partiledare för socialdemokraterna sen den 27 januari 2012.

 

 

Vänsterpartiet

Som du hör på namnet är vänsterpartiet ett typiskt vänsterparti som har lägst värde på skalan vilket betyder att dem är närmast 0 och därmed mest vänster. Vänsterpartiet har funnits sedan 1917, vilket innebär att dem inte är lika gamla som socialdemokraterna. De har inte heller lika många antal medlemmar som socialdemokraterna har, utan deras antal medlemmar är endast runt 17 000. Det är givetvis inte lite och dem har även en plats i riksdagen eftersom de fick mer än 4 % av rösterna i valet. Deras partiledare helar Jonas Sjöstedt och han är född den 25 december 1964, vilket innebär att han är 52 år gammal. Han har suttit som partiledare sen den 6 januari 2012 och har även en position som ledamot i Sveriges riksdag, vilket han har haft under ämbetsperioden 2010-2014 och från 2014 fram tills nästa val. Han har tidigare jobbat som bilmontör.

Miljöpartiet

MP, även kallat miljöpartiet är ytterligare ett parti i vänstern som har samma värde som socialdemokraterna, det vill säga 3,6, när det gäller skalan beroende på hur vänster eller höger ett parti är. Partiet har funnits sedan 1981, den 20 september och har ca 14 000 antal medlemmar. Det som skiljer miljöpartiet till andra partier är att de inte har en partiledare, utan att de har två språkrör. Det är två personer som delar på rollen skulle man kunna säga, vid namn Gustav Fridolin och Isabella Lövin.

Feministiskt initiativ

Till sist och dessutom inte minst av alla partier inom vänstern så har vi feministiskt initiativ, som även förkortas Fi eller F!. Dem har funnits sedan 2005 vilket inte är speciellt gammalt men har redan fått ihop 22 000 medlemmar. Deras partiledare heter Gudrun Schyman som du säkert känner igen sen tidigare.