Olika sätt som ser till att man tillbringar mindre tid framför skärmen

spendera mindre tid framför datorn

Nu när den digitala revolutionen har gett sig till känna så är det många som märker att man konstant är uppkopplad genom antingen datorn, surfplattan eller telefonen. Detta har gjort så att många har börjat inse att man lägger en avsevärd mängd tid framför skärmen och att det kan vara skadligt. Självklart så vill man kunna spendera tid framför sitt favoritspel eller bara slösurfa, men man ska akta sig så att det inte tar dyrbar tid från annat.

Det finns många olika tillvägagångssätt för att minska sin tid framför skärmen, men man också ta hänsyn till att inte alla passar just dig. Många tips är oftast beroende på hur livet ser ut i dagsläget och det är därför vi, i denna artikeln, istället fokuserar mer på generella tips än individuella.

Etablera en viss tid per dag du kan sitta framför skärmen

Det är många människor som har försökt göra detta, men inte lyckats. Det är också dessa personer som ställer sig emot detta och gapar högt tills det att du lyssnar. Men låt inte detta skrämma dig då detta tillvägagångssättet är väldigt effektivt, så länge du är villig att ha disciplin. Genom att sätta ett schema för din skärmtid och hålla den så kommer du märka att efter bara någon vecka så känns det mer naturligt och att tiden du spenderar vid skärmen är mer effektiv än innan. Självklart så är detta tips väldigt svårt att utföra om du inte ger dig själv chansen, så se till att verkligen lägga band på dig själv.

Låt inte skärmtittandet komma i vägen för annan värdefull aktivitet

Även om du lyckats etablera en form av tidsanpassad skrämtid som passar dig så ska du alltid se till att det inte kommer i vägen för annat som är viktigt. Detta kan vara saker som att spendera tid med din partner, dina barn, göra arbete/skolarbete eller till och med basala saker så som äta eller sova. Även om skärmtittandet kommer göra dig lycklig för stunden så kommer du märka att om du inte gör aktiviteter som påverkar ditt välmående så kommer du känna att tiden du lägger framför skärmen inte är värd det.

Effektivisera tiden framför skärmen

Detta kan vara det viktigaste tipset vi kan ge dig. Genom att effektivisera din tid framför skärmen så kommer du märka att du kommer ha så mycket tid till allt annat. Självklart så kräver detta väldigt mycket av dig i form av planering, men om du lyckas etablera en rutin så är det inte svårt att upprätthålla. Detta går hand i hand med att om du till exempel spelar ett spel online och du märker att det inte går bra, eller att dina vänner inte är online så kanske det är bäst att avsluta för idag istället för att spendera timmar på något du inte finner lika njutbart.

Var ärlig mot dig själv

När det kommer till att erkänna att man måste skära ner på sin skärmtid så handlar det alltid om att man är ärlig mot sig själv. Det kan finnas massvis med varningsklockor eller signaler från andra som säger åt dig att du måste skära ner, men om du själv inte inser det så kommer du inte heller sluta med det. Så ägna en tanke, eller tillochmed klocka dig själv under en dag för att se hur mycket tid du spenderar framför en skärm.