Förstatliga banker

Banker ska bli statsägda

Till sist men definitivt inte minst så har vi ett förslag som även vänstern har kommit med, och det är att alla banker ska bli ägda av staten. Innan vi går in på varför och varför det behövs, så tänker vi gå igenom hur det fungerar i bank-världen idag och på vilket sätt vänstern troligen tänkte med sitt förslag, trots att vi är starkt kritiska till det.

Du har säkert en bank själv, exempelvis Swedbank, SEB, Nordea, Danske Bank eller massor av fler alternativ. Dessa är endast några stora banker i Sverige, sedan finns det massor av internationella banker som har kunder över hela världen samt banker som är lokala utomlands. Oavsett hur stor banken är och dess kundkrets så går det ut på samma sätt. En bank ska kunna finnas för en privatperson som vill långa pengar, om banken tillåter det, samt att privatpersonen ska kunna sätta in pengar på det. För företag ska en bank kunna hjälpa till med företagets finans och ekonomi, de ska kunna hjälpa till med fonder, investeringar och aktier. Vi kommer gå in senare vad allt detta innefattar. Bankar som är lite större har även hand om handeln av aktier mellan olika banker runt om i världen. Swedbank som är en av Sveriges största banker gör bland annat det, att de har anställd personal för att köpa och sälja aktier, det vill säga en typ av mellanhandel.

Det finns många i dagens samhälle som endast ser ner på bankerna och tycker att de gör ett uselt jobb. Varför det då? Jo, för att när du som person sätter in pengar på din bank brukar du oftast få ränta på det, så du sätter in pengar och tjänar på det. Lånar du pengar däremot så tar banken betalt med en ränta så det kostar pengar av dig för att låna. För att en bank överhuvudtaget ska kunna låna ut pengar måste de ha kunder som kan sätta in pengar också, annars har de inga pengar att låna ut. Det vi vill komma fram till är att bankerna kan i många fall utnyttja sina kunder, och att de ofta gör fel och trasslar till det, men de behöver aldrig betala för det.

Förslaget

Det vänstern kom med förlag om då är att alla banker borde bli statliga. Med det menar de att det inte ska finnas privatägda banker som är som företag nu, utan det ska vara en myndighet som är ägd av staten. Vad finns det för vinster och fördelar med det då? Jo, den enda fördelen vi kan se är att alla får samma förutsättningar som kunder. Det blir ingen konkurrens. Dock är staten också sugen på pengar, och det är nämligen det som vänstern vill åt. Finns det endast en bank att välja på, så kan de givetvis höja räntan i princip hur mycket som dem vill, eftersom personer inte har ett val på någon annan bank. Det gör att staten kommer få in mer pengar. Därför är konkurrensen bra för att det gör att det blir så billigt som möjligt för kunden trots att det ändå kan uppfattas dyrt.