6 timmars arbetsdag för att minska arbetslösheten

Arbetsbrist i dagens samhälle

Du har säkert hört talas om att arbetslösheten i dagens samhälle bara blir större och större. Samtidigt som Sveriges befolkning ökar, fler immigranter kommer och söker om uppehållstillstånd samt att många jobb drar ner på arbetskraften för att det blir dyrare än att ersätta personalen med maskiner, så blir frågan vanligare och vanligare hur vi ska lösa problemet. Ytterligare kom vänstern med ett förlag som inte var speciellt logiskt, att vi skulle dra ner på arbetstimmarna för varje person till 6 timmar per dag istället för 8 timmar. Det innebär att en full arbetsvecka hade varit 30 timmar istället för 60 timmar. Givetvis hade det varit skönt, men hade det varit så praktiskt?

 

Icke fungerande i dagens samhälle

Att man skulle minska arbetsdagarna från 8 timmar till 6 timmar är definitivt något som inte skulle fungera i dagens samhälle. För det första så är det en extremt hög högkonjunktur nu, vilket innebär att saker blir dyrare och dyrare samt att pengarnas värde minskar. Om man ska börja jobba mindre timmar så kommer givetvis att ens lön dras ner, hur ska man då kunna klara sig i dagens samhälle? Man kommer inte ha råd med samma vanor som man hade tidigare, eftersom man kommer ha mindre pengar att använda samtidigt som priserna stiger i dagens samhälle.

Dessutom är det rent praktiskt svårt att genomföra detta förslag. Tänk dig själv att du skulle gå ner i jobbtid, då kommer det behövas en annan person som skiftar med dig eftersom jobbet fortfarande måste bli gjord, och det är det ju som är hela tanken med förslaget. Vänstern menade på att skulle varje person jobba mindre så kommer det behövas fler personer för att få samma jobb gjort, vilket i sin tur skulle leda till att arbetslösheten skulle minska. Dock skulle detta inte rent praktiskt fungera, eftersom att man inte kan dela på sina uppgifter. Återigen tänk dig en arbetsdag eller arbetsvecka, och du väljer själv hur du ska lägga upp den. Du har ett visst antal uppgifter som ska göras och du väljer själv när och hur du ska göra dem. Men om du plötsligt ska dela samma tjänst med en annan person krävs det att du och den andra personen lägger upp allt tillsammans och gör saker på samma sätt. Med andra ord betyder det att du näst intill behöver vara synkad med personen du skiftar med. Detta är som du säkert förstår helt opraktiskt och fungerar inte i längden.

Dock finns det inte riktigt ett bra svar på hur man ska minska arbetslösheten eftersom tekniken utvecklas och det behövs generellt mindre personal för att vissa företag ska fungera. Dock är det stor brist på lärare samt läkare, och det borde fler utbilda sig till. Men det uppstår ett ”moment 22” när det gäller läkarlinjen, och det är att de har brist på läkare runt om i landet, men ändå har dem en såpass hög intagningspoäng som många har svårt att uppnå under gymnasiet på natur-linjen eller på högskoleprovet. Givetvis kan inte en inkompetent person eller en person som har svårt att lära sig börja plugga till läkare, men genom att sänka intagningen kan man få in fler studenter så att större procent blir legitimerade läkare.